Polgármesterjelölti Nyilatkozat

Ferencvárosi Polgármesterjelölti Érték- és Politikai Nyilatkozat, amelyet minden jelölt előzetesen elfogadott.

9kerelovalasztas.info 2019-08-11

Ferencvárosi Polgármesterjelölti Érték- és Politikai Nyilatkozat

1. Ferencvárosban változás kell.

Ferencvárosnak új vezetésre, új irányra, új gondolatokra van szüksége: tisztességes, normális, jövőbe mutató kerületvezetésre. Ferencvárosban a többség változást akar. A mi feladatunk, hogy ezt az esélyt többséggé formáljuk a jelenleg ellenzékben politizáló civil közösségek és pártok részvételével. Magunk mögött kell hagynunk a NER-korszakot Ferencvárosban, hogy a ferencvárosiak normális, élhető, modern kerületben élhessenek.

A Ferencvárosi Előválasztáson ezért polgármesterjelöltként kívánok részt venni, ennek érdekében az alábbi elvek, állítások és önkéntes kötelezettségvállalás melletti elkötelezettségemet fejezem ki:

2. Az előválasztási folyamat során:

 1. Jóhiszeműen, őszintén, nyitottan járok el;
 2. Tisztességes, méltóságteljes kampányt folytatok;
 3. Kijelentem, hogy az előválasztást tartom a 2019-es önkormányzati választásokra állítandó ellenzéki ferencvárosi polgármester-jelölt megtalálása legjobb módjának;
 4. Tartózkodom az előválasztáson induló jelöltek emberi méltóságának megsértésétől;

3. Értem és tudomásul vettem az előválasztáson jelöltté válás feltételeit, miszerint:

 1. A ferencvárosi előválasztási jelöltállításhoz legalább 200 engem ajánló ferencvárosi polgár ajánlását kell összegyűjtenem és bemutatnom;
 2. Értem és tudomásul veszem, hogy az előválasztás során a Ferencvárosi Előválasztási Bizottságba és a Szavazósátori Bizottságokba delegálhatok 1-1 tagot;
 3. Kijelentem, hogy az előválasztási folyamatban semmilyen együttműködést nem vállalok a Fidesz és a KDNP szervezeteivel, semmilyen formában.

4. Kijelentem, hogy a Ferencvárosi Előválasztáson jelöltként való indulás feltételeiként elfogadom az alábbiakat:

 1. Vállalom, hogy Karácsony Gergelyt támogatom a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP közös főpolgármester-jelöltjeként.
 2. Vállalom, hogy amennyiben elnyerem az ellenzéki polgármesterjelöltség jogát, úgy közjogi értelemben kizárólag a következő pártok: Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, LMP közös polgármesterjelöltjeként indulok a választáson, a pártokat pedig abban a sorrendben tüntetem fel jelölőként, ahogy azt az 5 párt minden más budapesti kerületben is teszi közös jelölőszervezetként.
 3. Vállalom, hogy a ferencvárosi egyéni választókerületekben az alábbi jelölteket támogatom a 2019. évi önkormányzati választáson:
  1. önk. vk.: Mátyás Ferenc
  2. önk. vk.: Takács Zoltán
  3. önk. vk.: LMP jelöltje
  4. önk. vk.: Árva Péter
  5. önk. vk.: Takács Krisztián
  6. önk. vk.: Torzsa Sándor
  7. önk. vk.: Szilágyi Zsolt
  8. önk. vk.: Takács Máriusz
  9. önk. vk.: Hammer Trefán Andrea
  10. önk. vk.: Hidasi Gyula
  11. önk. vk.: Csóti Zsombor
  12. önk. vk.: az előválasztás második helyezettje
 4. Elfogadom, hogy a ferencvárosi ellenzéki együttműködés keretében induló egyéni jelöltek jelölőszervezeteivel azonos pártok által alkotott kompenzációs lista jelöltsorrendje az alábbiak szerint alakul a 2019. évi önkormányzati választáson
  1. polgármesterjelölt előválasztás győztese
  2. MSZP
  3. DK
  4. Jobbik
  5. Párbeszéd
  6. LMP
 5. Elfogadom, hogy a ferencvárosi ellenzéki együttműködés pártjainak megállapodásában rögzített, fent felsorolt egyéni képviselőjelöltek személye minden résztvevő párt (DK, LMP, Jobbik, Momentum, MSZP, Párbeszéd) konszenzusával módosulhat.
 6. Tudomásul veszem, hogy a ferencvárosi ellenzéki együttműködés keretében létrejövő ellenzéki kompenzációs lista sorszám szerint megjelölt pozíciójára a megjelölt párt saját hatáskörben állíthat bármilyen jelöltet, aki megfelel a Ferencvárosi Értéknyilatkozatban foglaltaknak, ez ellen vétót nem emelek.
 7. Fentiek alapján elfogadom, hogy a 2019. évi önkormányzati választáson megvalósuló ferencvárosi ellenzéki együttműködés keretében a résztvevő pártok és civil szervezetek nem jelölnek semmilyen választott tisztségre, különös tekintettel polgármesteri és képviselői tisztségekre, valamint a nem támogatnak az önkormányzat által közfeladat ellátására megválasztandó vagy kijelölendő pozícióra olyan személyt, aki szavazataival a Fidesz vagy a fideszes kerületvezetés politikai céljait, elfogadottságát vagy támogatottságát erősítette, az elmúlt években politikai magatartásával támogatta a NER fennmaradását, választáson való győzelmét.
 8. Az önkormányzat megalakulása után a kerület vezetésének stabilitása érdekében az aláíró pártok önkormányzati képviselői a kerületi programhoz kapcsolódó szakfeladatra a DK által jelölt külsős alpolgármestert választanak.
 9. Amennyiben a 2019-2024-es önkormányzati ciklusban bármely okból a jelenleg ellenzékben politizáló, közös jelölőszervezet által támogatott képviselő mandátuma bármely megszűnik (egyéni vagy listás képviselő esetén), megüresedett helyére az őt közös jelöltté delegáló párt jogosult jelölni.
 10. Vállalom, hogy sem az előválasztási folyamat során, sem azt követően a 2019. évi önkormányzati választások időszakában – függetlenül attól, hogy megnyerem-e az előválasztást, vagy indulok-e egyéni vagy listás önkormányzati képviselőjelöltként nem csorbítom tetteimmel az előválasztást kezdeményező pártok és civil szervezetek hírnevét, ezen közösségeket semmilyen módon nem becsmérlem, becsületület óvom.

5. Elfogadom, hogy amennyiben én nyerem el a Ferencvárosi Előválasztás során a DK-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd polgármesterjelöltségének lehetőségét:

 1. Tudomásul veszem, hogy győzelmemet követően elnyerem a jogot, hogy én szerepeljek a kompenzációs lista 1. helyén.
 2. Kijelentem, hogy indulok az önkormányzati választáson a polgármesteri tisztség megszerzéséért;
 3. Vállalom, hogy a DK-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd közös jelöltjeként indulok az önkormányzati választáson, ennek megfelelően nem csorbítom tetteimmel az indító pártok hírnevét;
 4. Kijelentem, hogy jelöltként semmilyen politikai együttműködést nem vállalok a Fidesz és a KDNP szervezeteivel a kampány során.

6. Elfogadom, hogy amennyiben nem én nyerem el a Ferencvárosi Előválasztás során a DK-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd polgármesterjelöltségének lehetőségét, de a második helyen végzek:

 1. Tudomásul veszem, hogy a Ferencvárosi Előválasztás győztese a kompenzációs lista 1. helyén indul a 2019. évi önkormányzati választáson, én pedig Ferencváros 12. sz. egyéni választókerületében indulok egyéni képviselőjelöltként.
 2. Kijelentem, hogy sem független jelöltként, sem más pártok színeiben nem indulok a polgármesteri tisztség megszerzéséért az önkormányzati választáson;
 3. Támogatom az előválasztáson megválasztott közös polgármesterjelölt indulását;
 4. Vállalom, hogy amennyiben úgy döntök, hogy önkormányzati képviselőjelöltként elindulok a 2019. évi önkormányzati választáson Ferencvárosban, azt az ellenzéki együttműködés közös jelöltjeként teszem a Ferencvárosi ellenzék jelölőszervezeteinek közös színeiben teszem;
 5. Kijelentem, hogy jelöltként semmilyen politikai együttműködést nem vállalok a Fidesz és a KDNP szervezeteivel a kampány során.

7. Amennyiben a 2019. évi önkormányzati választáson én nyerem el Ferencváros polgármesteri megbízatását:

 1. Elkötelezetten küzdeni fogok a ferencvárosi városvezetés és Ferencváros lehető legteljesebb önállóságának helyreállítása mellett;
 2. Ferencváros minden polgára egyenlőnek születik: elsődleges célom lesz, hogy mindenki számára az emberi méltóság és előrejutás, tudás, vállalkozás, egészség és szabad kezdeményezések egyenlőségét biztosítsuk;
 3. kijelentem, hogy Ferencvárosban meg kívánom teremteni a polgárok érdekében folyó kormányzás mintáit;
 4. elsődleges számomra a következő évek technológiai változásaihoz való alkalmazkodás: a hatékony közösségi közlekedés, a technológia vezérelte megoldások bevezetése lesz politikám középpontja;
 5. elsődleges számomra a természeti és épített környezet életre gyakorolt hatásának figyelembevétele: zöld, környezetkímélő, energiahatékony megoldások érvényesülése érdekében kívánom vezetni Ferencvárost;
 6. partnerként tekintek minden ferencvárosi polgárra és közösségre;
 7. Kijelentem, hogy polgármesterként mindent megteszek majd a Fidesz és a KDNP 2010-2019 közötti kerületvezetésének elszámoltatásáért, az engem támogató pártok és civilek közössége értékeinek és politikai céljainak érvényesítéséért.

8. Kijelentem, hogy nem állok közügyektől való eltiltás hatálya alatt.

Fenti Érték- és Politikai Nyilatkozatot minden Ferencvárosi Előválasztáson induló polgármesterjelölt magára nézve kötelezőként fogadta el.